In plan material, fizic, viata noastra este guvernata de niste legi, care ne impacteaza chiar daca le cunoastem, chiar daca nu. Cel mai bun exemplu este gravitatia, care indiferent daca stim sa o scriem in formula sau nu, tot ne tine pe Pamant. Exact la fel electricitatea: chiar daca stim sau nu raportul dintre ioni, acestia ne curenteaza la un contact direct.
In plan social, traim in comunitati de dimensiuni diferite, cele mai mari, numite state. Acestea creeaza sisteme de legi, cadre legislative care ne influenteaza vietile.
Exista legi si plan comportamental si vreau sa fac referire la doua intre ele:
- Suntem suma actiunilor noastre.
- Emotiile genereza uneori actiune, insa vectorul dominant este invers: actiunile genereaza de fiecare data emotie, ceea ce ofera actiunii un rol foarte important.
- Ne determina si definesc comportamentul. Dex-ul explica termenul de comportament exact in acest mod: este modalitatea de a actiona si reactiona in anumite imrejurari, este ansamblul actiunilor si reactiilor unui organism sau colectivitate la factorii de mediu.
- Actiunile repetate in mod constant creeaza deprinderi, automatisme, dezvolta sau antreneaza abilitati deci determina invatarea
- Invatarea este 80% imitativa
- Invatam prin actiune, prin descoperire si pana la a invata direct de la natura invatam de fapt din actiunile celor din jur. Invatam din cum se raporteaza ceilalti la natura.
- Suntem fiinte sociale. Daca ne uitam la nevoile funtamental umane structurate de Maslow, vom realiza ca toate tipurile de nevoi se satisfac mai usor daca putem mobiliza si grupul/mediul din imediata noastra apropiere.

Am facut referire la aceste doua legi pentru ca pot crea optim, cadrul de prezentare al contextului, scopului si rezultatelor asteptate ale proiectului ANTIFRAGIL 2022 – Cooperarea inter-instituții administrative și private pentru creșterea gradului de reziliență și de recuperare comunitară în situații de criză umanitară.
Cadrele militare in rezerva, din managementul si din echipa Asociatiei COMARM sunt oameni care au demonstrat de-a lungul unei vieti ca actiunea ii defineste, mai mult decat atat, actiunile lor au definit contexte de pace in care noi sa ne dezvoltam, sa face alegeri si actiuni care sa apoi sa ne defineasca pe noi insine!
Context
Proiectul acoperă, din punct de vedere geografic, un areal al comunităților din proximitatea frontierei de stat a României, în care vulnerabilitățile sunt cele de natura dezastrelor naturale (în special inundații), iar amenințările sunt cele de natură militară, date de comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse.
Noile realități politico-militare de la granița de est a României, și în particular în județul Iași, demonstrează că există riscul ca unele vulnerabilități, date de lipsa de experiență, informare precum și a insuficientei cooperări între instituțiile administrative, comunitate și mediul privat ori manifestarea unor posibile, dar puțin probabile dezastre, amenințările să devină o realitate care poate produce perturbații în managementul și funcționarea acestor comunități.
Studiile empirice realizate la nivel național fac dovada că neconfruntându-se cu situații specifice crizelor de securitate, ci doar cu provocări punctuale, comunitățile locale, fie că sunt populații, mediul privat ori instituții administrative, nu au o imagine clară a situațiilor cu care se pot confrunta în situații de criză de securitate, identifică cu dificultate elementele de manifestare, instrumentele de răspuns, procedurile de cooperare, dar mai ales modul în care instituția și comunitatea se recuperează după asemenea crize.
Administrația locală conștientizează că este necesar ca, pentru gestionarea unor situații de criză, să existe o percepție comună la nivelul comunității, să fie cunoscute resursele la dispoziție, fie ele umane, materiale ori informaționale, să existe proceduri clare de operare și cooperare și, cel mai important element, să existe unitatea de acțiune și de efort.
Scopul principal al proiectului este acela de a aduce într-un cadru comun reprezentanții administrației locale și cei ai mediului privat pentru a planifica, realiza și conduce o acțiune sinergică cu efecte pozitive asupra populației într-o situație de criză de securitate.
Rezultatele așteptate se împart în trei categorii, rezultate imediate, rezultate pe termen scurt și rezultate pe termen mediu.
- Rezultatele imediate vor fi date de asimilarea, de către participanți, a unor concepte teoretice privind criza, acțiunea inter-instituții, reziliența comunității și instituțiilor și modalitățile de recuperare după criză.
- Rezultatele pe termen scurt (un an) vor fi date realizarea unor proceduri și optimizarea bunelor practici care să aducă împreună administrația locală, mediul privat și reprezentanții ONG-urilor pentru a se antrena, periodic, pe cadre diferite de criză, pentru a crește coeziune analiză și estimare, a determina unitatea de gândire și de acțiune pentru ca gestionarea crizelor să se realizeze la nivel maxim de performanță.
- Rezultatele pe termen mediu (doi-trei ani) vor fi date de dezvoltarea unei culturi a cooperării inter-instituții la nivelul întregului județ, cooperare centrată pe managementul situațiilor de criză dar care să se reflecte în întregul proces de guvernare locală.
Echipa COMARM este una de la care imi doresc sa invatam la nivel de comunitate. Sper ca vom invata prin descoperire, in sensul ca vom particip activ la actiunile pe care si le propun si le deruleaza in comunitate.
Vrei sa te alaturi ca voluntar sau ca finantator ?