Tabără în munți pentru dezvoltarea abilităților de comunicare, lucru în grup și rezolvarea problemelor cu minimum de resurse
În timp ce dezvoltatorii imobiliari din Iași țintesc piața IT-iștilor, de unde speră să își atragă cât mai mulți clienți pentru apartamentele nou construite, militarii rezerviști din Asociația Militarilor Rezervişti pentru Dezvoltare Antreprenorială şi Comunitară și-au propus să-i învețe pe angajații firmelor de IT și Outsourcing să-și construiască singuri colibele. Iar ca să-i ajute să supraviețuiască în afara birourilor, departe de telefoane și laptopuri, un general în rezervă a pregătit pentru IT-iști un program de instruire într-o tabără militară de munte.
Deșteptarea la 6:00 și culcarea la 22:00
În timpul unui bootcamp de cinci zile, într-o tabără militară, cu acces restricționat la telefoane, cu deșteptarea la ora 6 dimineața și culcarea la ora 22:00, specialiștii în computere și programe informatice vor învăța să taie lemne, să gătească mâncare de cazarmă, să construiască o echipă și să învețe să-și asume în mod clar un rol în echipă.
„Dacă ne uităm la ce își doresc șefii companiilor sau managerii din IT, dezirabile sunt trei calități pentru angajați: să fie oameni de echipă, să fie pozitivi și să fie în măsură să lucreze inter-departamental sau inter-disciplinar. Avem capacitatea să îi ducem pe fiecare dintre participanții la bootcamp în zona în care le lipsește o anumită aptitudine, și s-o construim. În plus, am ținut cont de faptul că oamenii nu mai vor să li se predea teorie, dar vor să experimenteze. Iar bootcampul este forma prin care oamenii pot experimenta”, a explicat preşedintele COMARM, generalul în rezervă Vasile Roman, fost comandant al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.
Supraviețuiește numai cu ce ai în jur
Demarat inițial ca o idee de a le oferi IT-iștilor șansa de a se relaxa în mod activ, realitatea din ultimul an le-a demonstrat organizatorilor că îi pot învăța pe participanții la bootcampul propus de COMARM cum să acționeze și să supraviețuiască până la sosirea salvatorilor, în cazul unui dezastru.
“E o nevoie acum care a apărut fără voia noastră. Când ne gândim la război, la Ucraina, cum ar fi, să nă imaginăm, că deodată ar trebui să ne părăsim confortul și să ne îndreptăm către necunoscut ca să supraviețuim. Sau ne uităm la Turcia, poate fi un cutremur, și dintr-o dată nu mai am unde să dorm, unde să mă încălzesc. Dincolo de chestiile legate de echipe în formare, de aptitudini și lucrul în echipă, mai sunt și niște abilități pe care participanții la bootcamp le vor dobândi. Noi sperăm să le folosească doar în scop recreativ, dar la nivel psihologic se vor simți mai confortabil când vor ști că pot să supraviețuiască, folosind ce au în jur”, a explicat Bogdan Trandafir, care este membru COMARM și e, în același timp și unul dintre organizatorii bootcampului.
La final să poți spune: „M-am schimbat!”
Definiția clasică a cuvântului “bootcamp” descrie o tabără de instrucție cu un program bazat pe pregătirea fizică de tip militar. Generalul cu experienţă pe frontul de luptă din Afganistan, Vasile Roman a dezvăluit pentru PIN Magazin cum și-a propus să-i ajute pe “recruții” din IT:
„Noi lucrăm ca în armată. În armată ai: competență, aptitudine, abilitate și atitudine. Militarul bun are atitudine bună. Și atunci am zis așa: noi putem lucra pe cerințele care vedem că sunt necesare oamenilor din IT.
De exemplu, poate nu are abilitatea de a tăia cu toporul – asta cere experiență. Îl vom învăța noi. Nu are abilitatea de a face un foc. Nu are abilitatea de a găti ceva. O să avem noi grijă să-l învățăm. Poate nu are încredere în el. Sau e arogant – acolo e o problemă de atitudine.
(…) Toată perioada asta ar trebui să-i facă pe participanții să înțeleagă ce rol își pot asuma, la ce se pricep, astfel încât să fie de folos echipei. Dar și pe partea cealaltă, să-și poată răspunde la întrebarea: <Ce-mi lipsește mie?> Iar la final să poată să spună <m-am schimbat>. Iar angajatorul care și-a trimis oamenii în bootcamp să sesizeze o schimbare, să vadă, de exemplu, că un introvertit comunică mai bine în echipă, un arogant este deja mult mai implicat”.
Cu acces în facilități militare de munte (la început în zona Ardealului), rezerviștii COMARM spun că au pregătit pentru bootcampul IT-iștilor un program bazat în proporție de 20% pe teorie și 80% pe practică.
“Nu ne gândim să mergem acolo să facem cursuri de comunicare, empatie sau întrajutorare. Dacă la teorie pornim de la strategie și mergem către execuție, la execuție vom merge de la foarte simplu, la complex.
“Să știi, să fii, să faci”
Cu alte cuvinte, participantul, în prima zi își va face o strategie pentru ceea ce urmează, iar în ultima zi va trebui să facă dovada că a îndeplinit o sarcină, individual sau în echipă. De exemplu, dacă tu ai venit luni un începător care nu a tăiat niciodată cu fierăstrăul, joi seara trebuie să faci dovada că ai creat cu echipa un adăpost în care să poți dormi, să nu te plouă, să nu te ningă. Vei ști să faci un foc care te ține toată noaptea și, cu alimentele pe care ți le punem noi la dispoziție, vei fi în stare să-ți gătești singur mâncare. Și nu gătit pe plită, ci o să gătească la pirostrii, pe pietre”.
Asociația Militarilor Rezervişti pentru Dezvoltare Antreprenorială şi Comunitară (COMARM) a fost înființată anul trecut de doi generali, șapte colonei, câțiva maiori şi locotenenţi-colonei, împreună cu mai mulți subofițeri, cu toții trecuți în rezervă, care s-au hotărât să dea milităria jos din pod şi să facă ordine în Iaşi, cu experiența de militari, dar în calitate de antreprenori civili.
Și-au propus adică, așa cum explică și pe pagina de internet a organizației, “inițierea, organizarea și realizarea unor proiecte, programe şi acțiuni care să asigure implicarea și integrarea socială și economică, cu succes, a militarilor rezerviști în comunitățile din care fac parte”.
Bootcampul a fost gândit de COMARM sub sloganul milităros: “Să știi, să fii, să faci”. În tabăra în care rezerviștii și IT-iștii vor exersa supraviețuirea, un observator va avea rolul de a nota evoluția atât a participanților, cât și a instructorilor.
Fără alcool și fără telefoane
„Eu voi avea rolul de a observa transformările oamenilor pe parcursul celor cinci zile și, la sfârșit, vom face o ședință <post-acțiune>, ca să vadă ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat lucrul respectiv și ce înseamnă pentru ei. Rolul meu va fi de a observa și de a le explica ce anume nu a funcționat”, a explicat “observatorul” COMARM, Bogdan Trandafir, care a subliniat: „Bootcampul va fi fără alcool, iar accesul la telefoane va fi limitat, pe principii militare”.
Vasile Roman a adăugat, în completare: „Noi, militarii, am vrea să aducem spiritul militar în civilie. Bogdan nu va supraveghea doar evoluția celor din bootcamp, ci va studia și comportamentul nostru. El este observatorul, o să ne spună și nouă, la final de zi unde am greșit. Poate va trebui să mai slăbim ritmul, și asta vom face pe baza observațiilor lui Bogdan. Apoi limbajul nostru s-ar putea să nu fie înțeles foarte bine. Iar Bogdan va trebui să fie atent și la acest aspect. Bogdan va avea cel mai important rol, asta e opinia mea”.
Primul bootcamp se va ține în luna mai
Participanții vor primi din partea organizatorilor un kit minim de supraviețuire. În schimb, vor trebui să respecte cerințele militarilor instructori în ce privește echipamentul pentru că, spune generalul în rezervă Vasile Roman, „nu poți să vii pe munte cu pantofi sport. Vom explica ce fel de pantaloni, ghete sau geci să poarte”.
Dacă IT-iștii vor accepta provocarea rezerviștilor și vor face față provocărilor, militarii se gândesc deja să le pregătească și o variantă de bootcamp pentru avansați. (Cristina Petrache)